Gezonde eetgewoontes ontrafeld
- Jacqueline Arts-Rutten
- 4 mrt 2024
- 9 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 jun 2024

Toen ik begin 20 was had ik weinig kaas gegeten van wat wel of niet gezond voor je is. Op school leer je er weinig over en zeg nou eerlijk: als puber ben je daar helemaal niet mee bezig, althans ik niet. De zakjes Doritos chips gingen er rijkelijk doorheen, ik was verliefd op energiedrank en dat er een snoepwinkel om de hoek van de middelbare zat hielp ook niet mee.
Toen ik uit huis ging in mijn studententijd kwam het moment dat ik zelf mocht gaan bepalen wat en hoeveel ik at. En daar ging ik, zoals veel anderen met mij, over de schreef. Het getal op de weegschaal bleef maar stijgen, mijn kleding paste niet meer en ik voelde me steeds minder lekker in mijn vel 🙁
Mijn man, die zelf ook echt van eten houdt, heeft al die jaren solidair mee gesnackt. Toen ik het ultimatum stelde: een geheel nieuwe garderobe kopen of afvallen, koos hij voor het laatste. Ik begon met calorieën tellen en bijhouden. Wat een hel. Honger tot de max en het ging mij te langzaam voor hoe vervelend het was. Volgende stap: koolhydraatarm eten. Alle koekjes, pasta en brood in de prullenbak. De kilo’s vlogen er dit keer vanaf en we voelden ons beide gelukkiger in ons ‘nieuwe’ lichaam. Happily ever after zou je zeggen? 🪄

Drastische verandering
Tot we er op een dag achter kwamen dat mijn man chronisch ziek blijkt te zijn. We hebben het hele ziekenhuiscircuit doorlopen, op zoek naar een oplossing. Helaas tevergeefs, want de bindweefselziekte Ehlers Danlos blijkt geen remedie te hebben. We waren dan wel afgevallen, maar gezond was ons voedingspatroon nog steeds niet.
Na jaren in de medische molen waren we er klaar mee. De zoektocht naar een arts of therapeut die kon helpen leek wel onmogelijk. Ik wist nog niet precies wat de richting moest zijn van onze nieuwe leefstijl, maar ik wilde me er zelf in gaan verdiepen. Iets dat de diepte in ging en me meer leerde over het menselijk lichaam. Ik ben Medische Basiskennis gaan volgen bij Con Amore en heb daarna gekozen voor de opleiding tot Orthomoleculair Voedingscoach bij Evenwijs in Friesland. Niet naast de deur, maar wat een kennis! Op dit moment studeer ik daar verder voor Epigenetisch Natuurgeneeskundig Therapeut 👩⚕️
Onze eetgewoontes zijn radicaal veranderd nu ik meer kennis heb. In het begin was dat best zwaar, maar we beseffen steeds meer wat de voordelen zijn. Ik ben op het (voor mij) perfecte gewicht en dat blijft ook moeiteloos zo. Ik voel me fit en vitaal en misschien wel het belangrijkste: ook op de ziekte van mijn man heeft het veel effect. Klachten als brainfog (hersenmist), chronische pijn, vermoeidheid en huidproblemen zijn veel beter in balans te houden met de juiste brandstof en slimme tips
💪 Van snackliefhebber tot gezondheidscoach
Ik neem je graag mee in mijn top 5 gezonde eetgewoontes. Om elke dag opnieuw te doen, zodat gezond zijn binnen bereik blijft.
1. Beweeg voordat je eet (en niet andersom)
Wist jij dat voor het eten bewegen het beste voor je lichaam is? Op zich ook wel logisch, als je bedenkt dat we vroeger eerst achter een konijn aan moesten rennen voordat het opgegeten kon worden 🐰
Evolutionair gezien is je DNA daar nog steeds op ingericht. Sterker nog, na het eten bewegen kan zelfs de vetopslag stimuleren. Na de maaltijd wil je lichaam graag rusten om alles optimaal te kunnen verteren. Als je dan gaat sporten (of op een andere manier intensief gaat bewegen) geef je je lichaam best wat stress.
Ik start de dag graag met yoga, pilates of fitness (lichte krachttraining). 30 minuten per dag op de mat en met gewichten aan de slag. Op sommige dagen is er wat minder tijd en ben ik al blij met 5 of 10 minuten. Voor ik ga sporten leg ik de ingrediënten voor het ontbijt alvast klaar. Als ik dan moe en bezweet (en als het goed is ook licht hongerig) eet smaakt alles sowieso lekkerder. Honger is de beste saus. Alle beweging is goed trouwens, of dat nu zwemmen, wandelen, hardlopen of iets anders is 🚴♀️
Nog niet overtuigd? Op nuchtere maag bewegen (zonder dat je gegeten hebt) zorgt voor:
🩸 Stabielere bloedsuikerspiegel
🦠 Bescherming tegen ziektes
⚖️ Beter op gewicht blijven
Lukt het je niet om te bewegen voor het eten omdat je teveel honger hebt? Lees dan hieronder verder.

2. Leer omgaan met je hongergevoel
Honger (lees: hier in het Westen vaak eerder flinke trek of zin in eten) lijkt soms wel een ontembaar beest in je buik, maar eigenlijk is het je maag die smeekt om aandacht. Het is een signaal van je lichaam dat het tijd is om brandstof bij te tanken, net zoals je auto af en toe snakt naar benzine ⛽️
Wat is honger eigenlijk? In ieder geval een ingewikkeld gebeuren dat door je hele lichaam speelt. De maag wil dus eten, daar begint het mee. De maagwand gaat het hormoon ghreline aanmaken als de maag leeg is. In de hersenen zal de hypothalamus (de controlekamer van je lichaam) deze boodschap van de maag ontvangen en jou een hongergevoel geven. Hoe lang het duurt voordat je weer honger krijgt als je iets hebt gegeten hangt af van wat je in je mond hebt gestopt. Was het voeding, dan duurt de verzadiging lang. Was het vulling? Dan zou je zomaar binnen 30 minuten weer honger kunnen krijgen.
Vroeger kon ik slecht omgaan met honger. Het liefst wilde ik dan direct wat eten, of beter nog: eten voordat ik honger kreeg. De koelkast ging de hele dag door open en dicht om dat rammelende gevoel maar buiten de deur te houden. Nu weet ik dat er verschillende soorten honger zijn. Fysieke honger waar je lichaam naar snakt, maar ook emotie honger. Eten om maar niet te hoeven voelen, eten uit verveling of eten omdat het 13:00 is 🕐
Wist je dat je de eerste keer dat je lichaam een hongerprikkel geeft je niet direct hoeft te reageren? Je hersenen geven je bij honger het gevoel alsof je nu (á la minute) moet eten, anders val je om. Gelukkig is dat niet zo en kun je daar mee leren omgaan. Honger is niet het einde van de wereld. Kijk eens wat er gebeurt als je honger hebt, maar niet eet. Vaak zul je merken dat de honger weer gaat en zich pas een tijdje later weer meldt.
Belangrijk!
Luister naar je lichaam, ga niet te ver over je grens heen. Bij echte honger moet je wat eten. Bij andere soorten honger (door emoties, verveling of stress) wil het ook weleens helpen om een glas water te drinken of een activiteit te gaan doen (wandelen, lezen, mediteren, sporten etc.) Vaak zul je merken dat daardoor het hongergevoel verdwijnt.
3. Overweeg of vasten iets voor je is
Vasten: de kunst van het laten knorren van je buik terwijl je in stilte mediteert over de laatste keer dat je een pizza naar binnen hebt gewerkt. Het geeft je spijsvertering een welverdiende pauze en je cellen krijgen de kans een beetje op te ruimen.
🧹 Alsof Marie Kondo, de opruimgoeroe, een bezoek brengt aan je lichaam. Afvalstoffen worden opgeruimd en je hersenen krijgen een mentale detox. Daarnaast verlaagt het je risico op kanker, vernieuwt het immuunsysteem erdoor en laat het je misschien zelfs wel langer leven.
Vasten kan op verschillende manieren. Sommige mensen eten af en toe een hele dag niet, anderen eten nooit na 18:00. Zelfs een paar uur niet eten per dag geeft al een opruiming van afval in je cellen. Ik houd het zelf niet zo strak bij, maar wij eten thuis de eerste maaltijd van de dag pas tussen 11:00 en 14:00. De ene dag wat eerder dan de andere. Ik luister naar mijn hongergevoel, dus ik eet pas als ik écht honger heb. De spijsvertering snapt niks van ‘eten op de klok’. Dat we massaal rond het middaguur ons broodtrommeltje open doen heeft meer te maken met vaste werk- en schooltijden (en wat de maatschappij daarin verlangt), dan met luisteren naar je lichaam.
😴 Lukt vasten niet, hoe goed je het ook probeert, besef dan dat REM-slaap en honger onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Slaap je slecht, te weinig of moet je voor je gevoel te vroeg opstaan dan is je stofwisseling niet in staat de honger onder controle te houden. Vasten lukt de dag erna minder goed en je hebt ook meer zin in zoet of vet eten.
Weten wat je precies moet eten om gezond te blijven? Lees hieronder verder.
Belangrijk!
Vasten is niet voor iedereen geschikt. Val je in een van de onderstaande categorieën, win dan eerst advies in bij een gezondheidsprofessional voordat je start met uitproberen:
Jonge kinderen
Zwanger / Borstvoeding gevend
Ouderen
Eetstoornis
Diabetes
Maagproblemen
Chronische ziekte (mijn man vast bijvoorbeeld niet dagelijks)

4. Eet zo kleurrijk mogelijk
Ooit was ik bij een rondleiding van Yakult (een gefermenteerd melkdrankje van Japanse oorsprong). Het drinken daarvan zou ik niet per se aanraden trouwens, de fabriek liet zien hoe hyperbewerkt het is en er wordt aardig wat suiker aan toegevoegd. Er was wel een vriendelijke Japanse mevrouw op leeftijd die ons uitlegde dat haar moederland een lange traditie heeft van gevarieerd en vooral kleurrijk eten 🇯🇵
Japanners staan erom bekend dat ze vaak gezond oud worden. Het wordt ook wel ‘goshiki no yoru’ genoemd, vrij vertaald: vijf kleurenavond. De Japanse keuken wordt zelfs gezien als een van de gezondste ter wereld! Volgens de traditie moeten maaltijden vijf verschillende kleuren bevatten: rood, geel, groen, wit en zwart. Elke kleur staat voor verschillende voedingsstoffen en voordelen voor de gezondheid. Voor de volledigheid voeg ik er nog de kleuren oranje, paars en blauw aan toe 🌈
Wat betekenen de verschillende kleuren?
Rood (zoals tomaat en rode paprika) verkleint het risico op ziekte (o.a. kanker, aderverkalking en Parkinson)
Oranje (zoals sinaasappel en wortel) voor gezonde ogen, huid en haren
Geel (zoals banaan en gele paprika) versterkt de weerstand en verkleint het risico op een beroerte en hartaanval
Groen (zoals spinazie en broccoli) bevat veel vezels, waar je darmen van houden
Paars (zoals rode kool en aubergine) zorgt voor minder ontstekingen en houdt je mentaal scherp
Blauw (zoals bessen en druiven) voor een goede mondgezondheid en ondersteuning van de longen
Wit (zoals bloemkool en knoflook) houdt je botten, hersenen en spieren sterk
Zwart (zoals zwarte bonen en sesamzaadjes) geeft je meer energie en minder kans op Alzheimer
Japan is trouwens niet de enige die gelooft in de kracht van kleurrijk eten. Ook China, de Mediterraanse keuken en India staan hierom bekend. Zie het als een uitdaging om bij elke maaltijd die je eet meerdere kleuren op je bord te hebben. Variatie is het sleutelwoord. En een feest om op te eten is het trouwens ook 🥳
5. Eet niet de hele dag door
Hoe vaak per dag loop jij naar de keuken, op zoek naar iets lekkers? Volgens de website wateetnederland.nl heeft de gemiddelde Nederlander 7 tot 10 eetmomenten. Een eetmoment is een tijdvak van maximaal 45 minuten waarin je eet. Als het eetmoment voorbij is stop je met eten en kan je spijsvertering ermee aan de slag.
Minder eetmomenten zijn beter voor je:
🦷 Mondgezondheid (want: minder zuuraanvallen voor je gebit)
⚖️ Gewicht (de hele dag door eten zorgt vaak voor meer eten dan je nodig hebt en je lichaam stopt met vet verbranden, iedere keer dat je eet)
🩸 Bloedsuikerspiegel (deze stijgt bij elk eetmoment waardoor je moe en hongerig wordt - en zelfs insulineresistent op de lange termijn…)
🤤 Honger- en verzadigingsgevoel (je lichaam kan het vermogen verliezen om dit goed te regelen en van slag raken door overeten)
🍽️ Spijsvertering (je kunt last krijgen van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel als je te vaak eet)
Zelf houd ik me aan 3 of 4 eetmomenten per dag. Ontbijt, lunch en avondeten met 1 of 2 snackmomenten tussendoor. En met snacks bedoel ik helaas niet een mexicano met pindasaus (al geniet ik daar af en toe ook intens van) maar fruit, noten of crackers met wat lekkers erop. Ik ervaar daardoor meer energie , beter herstel na spierpijn en ik weet zeker dat het bijdraagt aan een gezond gewicht.
Belangrijk!
Het aantal eetmomenten dat voor jou werkt is persoonlijk. Probeer uit waar je je prettig bij voelt. Mijn man heeft in de ochtend bijvoorbeeld 1 eetmoment extra, omdat zijn lichaam daarom vraagt.
💡 Alle tips op een rijtje
Voor een goede relatie met eten én een gezonder lichaam:
Beweeg voordat je eet, in plaats van erna (voor gewichtsbeheersing, optimale spijsvertering, minder stress, een stabielere bloedsuikerspiegel en bescherming tegen ziektes) 🏋️♀️
Leer omgaan met je hongergevoel (eet je omdat je honger hebt of omdat je je verveelt, stress hebt, verdrietig voelt etc.) 🤤
Overweeg of vasten iets voor je is (de beste detox, minder risico op kanker, vernieuwing van het immuunsysteem en een lang en gezond leven) 🙏
Eet zo kleurrijk mogelijk (omarm alle kleuren van de regenboog op je bord voor minder risico op ziektes, gezonde organen, retegoede weerstand, blije darmen, minder ontstekingen, mentale kracht, goede mondgezondheid en veel energie) 🌈
Eet niet de hele dag door (minimaliseer je eetmomenten voor een sterk gebit, gewichtsbeheersing, een stabiele bloedsuikerspiegel, minder honger en een goede spijsvertering) 🍽️
Dit waren mijn top 5 beste eetgewoontes. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad!
Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer weten? Zet een reactie onder deze blog of stuur me een berichtje.






Opmerkingen